top of page
  • admin

Najpresnejšia diagnostika chôdze a behu Run3D

Updated: Jul 10, 2023

Každý sme sa už stretli s možnosťou diagnostiky behu pri výbere obuvi v obchode. Ale je táto diagnostika presná? S diagnostikou a analýzou pohybu pomocou Run3D je toto tvrdenie správne.

3D diagnostika

3D diagnostika pohybu, známa aj ako 3D biomechanická analýza, je diagnostická metóda používaná na hodnotenie a analýzu pohybového vzoru a mechaniky ľudského tela. Táto technika sa využíva v rôznych oblastiach, vrátane medicíny, fyzioterapie, športovej výkonnosti a biomechaniky.


Pri 3D diagnostike pohybu sa používajú špeciálne senzory, kamery a softvérové nástroje na zachytávanie a analýzu pohybových dát. Senzory sú umiestnené na konkrétnych častiach tela, ako sú kĺby, a zaznamenávajú ich presnú polohu a pohyb v trojrozmernom priestore. Kamery sú tiež použité na získanie videonahrávok, ktoré sa neskôr spracovávajú.


Počas testu sa pacient vykonáva rôzne pohyby a cvičenia, pričom sa zaznamenávajú údaje o polohe a pohybe konkrétnych častí tela. Tieto údaje sú potom analyzované pomocou špeciálneho softvéru, ktorý poskytuje detailné informácie o biomechanike pohybu, ako je rozsah pohybu, rýchlosť, sila, synchronizácia a ďalšie faktory.


V medicíne a fyzioterapii sa 3D diagnostika pohybu používa na diagnostiku a liečbu rôznych porúch pohybového aparátu a zranení. Pomáha lekárom a terapeutom identifikovať abnormality v pohybovom vzore, nerovnováhe svalových skupín a problémoch s kĺbmi a väzmi. Na základe týchto informácií môže byť vytvorený individuálny rehabilitačný plán, ktorý zlepšuje funkčnosť a obnovuje pohybový aparát.


V športovej výkonnosti sa 3D diagnostika pohybu využíva na analýzu techniky pohybu a biomechaniky športovcov. Týmto spôsobom sa identifikujú oblasti potenciálneho zlepšenia, optimalizujú sa športové pohyby a minimalizujú riziká zranení. 3D diagnostika pohybu je obzvlášť užitočná pri športoch, ako je napríklad beh, cyklistika, golf, tenis a ďalšie, kde presná technika a mechanika pohybu sú kritické pre dosiahnutie najlepších výsledkov.


Celkovo poskytuje 3D diagnostika pohybu významné informácie o pohybovom vzore a biomechanike tela, čo pomáha pri diagnostike, liečbe a optimalizácii pohybového aparátu.


Ako vám vie Run3D pomôcť?


3D analýza je najpresnejším posúdením pohybu pri behu. Na základe vedeckého prístupu zachytáva pomocou infračervených kamier merateľné informácie z vášho pohybu na bežeckom páse. Na základe týchto informácii je schopná presne vypočítať kĺbové uhly a poskytnúť jedinečný pohľad na bežný krok jednotlivca v reálnom čase. Výsledky sa porovnávajú s databázou, aby sa kvantifikovalo riziko možnosti zranenia, zhodnotila sa biomechanická účinnosť a výkonnosť, odporučila sa vhodná obuv. Run3D má za cieľ vám pomôcť predchádzať zraneniam identifikáciou rizikových faktorov, zlepšiť výkonnosť a robiť lepšie bežecké rozhodnutia.


S Run3D proti zraneniu


Výskyt poranení súvisiacich s behom je extrémne vysoký. Je to spôsobené opakujúcim sa charakterom pohybu pri behu a výsledkom nadmernej akumulácie základných reakčných síl pri každom kroku. Analýza chôdze v 3D vám pomôže znížiť riziko zranenia identifikáciou faktorov, ktoré by mohli ohroziť váš pohyb. Ak už máte zranenie, 3D analýza vám pomôže pri určení hlavnej príčiny vášho problému, aby ste mohli začať účinne rehabilitovať.


Run3D pre lepší výkon


Bežecký výkon a rýchlosť sú výsledkom mnohých faktorov, ktoré navzájom spolupracujú. Posúdenie pohybu pomocou Run3D môže pomôcť identifikovať slabé stránky a asymetrie ovplyvňujúce váš beh, aby vám pomohli dosiahnuť čiastkové zlepšenia v jednotlivých oblastiach. Každé percento sa počíta a optimalizácia pohybu môže znamenať rozdiel medzi výhrou alebo prehrou počas pretekov.


Run3D pre triatlonistov


Najlepší triatlonisti na svete sú skvelí bežci. Vybehnutie z bicykla nie je ľahké a môže spôsobiť zmeny vo vašej polohe tela, ktoré môžu brániť výkonu a zvýšiť riziko zranenia. Posúdenie pohybu prostredníctvom Run3D vám môže pomôcť určiť, či máte vhodné silové a pohybové vzorce na optimalizáciu jednej z najdôležitejších sekcií triatlonových pretekov.


Run3D ako pomoc pri výbere správnej obuvi

Bežecká obuv je jedným z najdôležitejších kusov výbavy, ktorú bežec používa a preto je potrebné vybrať si tú správnu. Existuje veľa rôznych modelov od barefoot topánok, minimalistických, stabilných a neutrálnych až po topánky, ktoré majú určitú formu podpory pri behu. 3D analýza chôdze pomáha určiť najlepší model bežeckej topánky priamo pre vás.


Run3D pre nových bežcov

Pre začínajúcich bežcov je beh považovaný za veľmi prirodzený a ľahký šport. Avšak to, čo sa zvyčajne opomína, sú niektoré veci, ktoré potrebujete mať, aby ste vedeli predchádzať zraneniam a tiež zrýchliť. Posúdenie pohybu prostredníctvom Run3D vám pomôže určiť pravdepodobnosť úrazu na základe vašich pohybových vzorcov, ako aj zlepšiť vašu bežeckú techniku.


Objednať sa na 3D RUN DIAGNOSTIKU >>> objednajte sa ONLINE.


Autor: Go Create Performance

194 views

Recent Posts

See All
bottom of page