top of page
  • admin

Fenomén pretrénovania. Ako mu predísť?

Updated: Oct 25, 2023

Pretrénovanie je veľkým strašiakom, a zároveň aj dosť podceňovaným fenoménom prípravy a tréningu. Najviac sa ho obávajú profesionálni alebo výkonnostní športovci. Zároveň je tu veľká skupina ľudí, ktorí pretrénovanie podceňujú. Tým ostatným je pretrénovanie viac menej ukradnuté, prípadne ani len netušia o čo ide. Pretrénovanie hrozí aj amatérom, rekreačným a príležitostným športovcom a dokonca aj tým, ktorí ani veľmi netrénujú.



Čudujete sa ako je to možné?


Do stavu pretrénovania vstupuje viacero faktorov, pričom nejde len o (prehnanú) fyzickú aktivitu. Pretrénovanie je nevypočítateľný nepriateľ. Keď ho včas nerozoznáme, tak následne môže trvať dlhé týždne až mesiace. Keď ale všetko zavčasu podchytíme, môžeme sa za pár dní opäť cítiť ako ryba vo vode.


Čo vlastne pretrénovanie je a ako ho definujeme?


Pretrénovanie je definované ako stav, keď je telo tak dlho pod intenzívnou alebo nadmernou fyzickou záťažou, že bez ďalších cielených opatrení nie je schopné samé zregenerovať.

Tí, ktorí ho niekedy zažili, hovoria o pocite ako keby ich prešiel parný valec, ako keby došlo v ich nervovom systéme ku skratu. A práve takto veľmi podobne to aj prebieha.


Svalový aparát je v ľudskom tele ovládaný centrálnym nervovým systémom pomocou nervových elektrických impulzov. V prípade permanentného preťaženia sú nervové impulzy slabšie a svalový aparát v takomto prípade nemôže byť riadený úplne správne. Svalová únava je spôsobená dlhodobou prácou svalov a jeho silnou opakovanou kontrakciou. Dochádza k znižovaniu glykogénu, znižovaniu pH svalov, nahromadeniu laktátu a následne zmene prekrvenia tkaniva. Tým všetkým sa sval snaží signalizovať, že je treba znížiť záťaž alebo aktivitu, aby nedošlo k úplnému vyčerpaniu a poškodeniu. Pri ďalšom zaťažovaní sa situácia iba zhoršuje.


Syndróm pretrénovania sa prejaví nielen na svalovej úrovni, ale ovplyvňuje aj psychiku.


Pokiaľ nebudete dbať na varovné signály, dostavia sa nepríjemne príznaky ako:

  • prudký pokles výkonnosti a úbytok svalovej hmoty

  • celkové zvýšenie napätia organizmu, zhoršená imunita

  • podráždenosť, bolesť hlavy, silná únava a nekvalitný spánok

  • pocit „ťažkých“ nôh

  • nechutenstvo a znížený sexuálny apetít

  • strata športovej motivácie a postupný nezáujem o svoje koníčky

  • dokonca sa môžu vyskytnúť aj depresie a rôzne psychické problémy

Pretrénovanie môže mať rôzne podoby a stupne, avšak záleží na individualite každého z nás. Rozhodujúcimi faktormi sú genetická odolnosť (fyzická a psychická), vek, pohlavie, váha, druh športovej aktivity atď. Rizikom je tiež náhla zmena stravy, hlavne pokiaľ ide o drastické vylúčenie niektorej zo základných zložiek potravy – tuky, sacharidy a bielkoviny.

Organizmus potrebuje pre optimálne fungovanie každú z nich, preto je najvhodnejšie zachovať čo najpestrejšiu stravu.



Čo robiť aby sme sa do takéhoto stavu nedostali?


Samozrejme platí, že prevencia je mnohonásobne lepšia ako už samotná liečba.

Predchádzať vyššie popísaným komplikáciám ide úplne „bez problémov“, preto sa nehanbite poradiť s odborníkmi o tom, ako bezpečne vykonávať určitú fyzickú aktivitu, aby ste predchádzali rôznym zraneniam a následnému preťaženiu.


  • Dávajte si pozor na zvyšovanie tréningových dávok, pridávajte si postupne, rozumne alebo si nechajte poradiť od odborníkov a trénerov

  • Dbajte na dostatočnú regeneráciu svalov (kľudový režim), pričom si môžete pomôcť aj príjmom vitamínov C, B alebo bielkovín na podporu regenerácie

  • Zachovajte dostatočný prísun všetkých základných zložiek potravy

  • Nezabúdajte, že pohoda a radosť z pohybu je prvoradá. Nevenujte sa športu len z povinnosti.

  • Buďte spokojný s každým aj malým úspechom. Takmer vždy sa nájde niekto lepší ako vy.

  • Naučte sa pracovať so stresom, adrenalínom a agresivitou aj v športe. Naučíte sa tak lepšie ovládať aj v živote.

  • Šport nie je jediný zmysel života. Doprajte si preto aj pravidelnú „dovolenku“, kedy svoj druh aktivity zmeníte alebo úplne vynecháte,

  • Na záver ten najdôležitejší bod. ODPOČÍVAJTE. Regenerácia nemusí znamenať iba nehybne ležať doma na posteli. Doprajte si masáž, venujte sa jednoduchšiemu príp. kompenzačnému pohybu, podporte svoju imunitu saunou a relaxujte svojim obľúbeným spôsobom.

Ako sa hovorí: „Všetkého veľa škodí“. Ani pri vašej obľúbenej aktivite tomu nie je inak. Radšej trochu uberte plyn a športujte hlavne s radosťou, bez bolesti v plnom zdraví.


Nehanbite sa vyhľadať odbornú pomoc, keď už ste dospeli do stavu pretrénovania.


Nezúfajte. V súčasnosti existujú rôzne možnosti ako sa z tohto stavu čo najrýchlejšie dostať.

Najčastejšími príčinami tohto stavu z hľadiska fyzickej aktivity je buď nadmerná dlhodobá fyzická záťaž, neprimerané tempo a zaťaženie, veľký počet intenzívnych tréningov alebo nulová regenerácia.


V každom prípade musíte prehodnotiť svoj prístup a svoju športovú aktivitu upraviť svojim fyzickým možnostiam. Zverte sa do rúk odborníkom, ktorí s tým majú skúsenosti. Prvé kroky by mali viesť do niektorého z diagnostických centier a nechať si urobiť záťažový test tzv. Spiroergometriu. Najdôležitejším údajom určite budú vaše tepové zóny. V rámci interpretácie výsledkov sa dozviete ako si reálne nastaviť svoje ciele a ako rozumne a efektívne trénovať.


Pravidelná Spiroergometria by mala byť v dnešnej dobe základom pre tréning u každého aj rekreačného športovca.


Na záver ešte jedna veľmi dôležitá vec. Myslite na to, že syndróm pretrénovania sa lieči minimálne tak dlho ako vznikal. Buďte opatrní a vážte si vaše telo, aby vám športová aktivita stále bola potešením a nie nepríjemnou povinnosťou a bolesťou.

993 views

Recent Posts

See All
bottom of page