top of page
  • admin

Ako efektívne schudnúť?

Updated: Oct 25, 2023

Poznáte to, Január - mesiac plný nových a veľkých predsavzatí. Jedným z tých najväčších je chudnutie, a tak sme sa rozhodli, že vám s ním trochu pomôžeme.


Váha

Schudnúť sa dá dvomi spôsobmi.


Je to tak jednoduché a zároveň tak ťažké.

Prvým spôsobom je zníženie svojho denného energetického príjmu pri udržaní momentálneho životného štýlu. Túto voľbu preferuje celkovo viac ľudí, trénerov alebo rôznych výživových poradcov. Načo budem športovať? Veď stačí iba menej jesť a schudnem aj bez námahy, odriekania, potu a pekne zostanem vo svojej komfortnej zóne.


Predsa keď budem jesť menej, tak musím schudnúť, či nie? A najlepšie nejesť vôbec nič. A práve toto je jedna veľká chyba - zníženie svojho denného energetického príjmu až na nelogicky nízke číslo. Áno, v tomto prípade schudnete a to dokonca aj veľmi rýchlo. Ale keď po tejto úžasnej "diéte" začnete prijímať stravu, aby ste si udržali svoju novú váhu, tzn. na úrovni svojho bazálneho metabolizmu, tak sa ručička váhy začne točiť smerom doprava. Po čase máte späť svoje vianočné kilá aj s prídavkom silvestrovskej kapustnice a to určite nie je váš plán. :)


Pre ľudí, ktorí preferujú tento spôsob chudnutia by sme pre dlhodobé a bezproblémové chudnutie poradili znížiť svoj denný energetický príjem o cca 10 %.


Poďme ale k druhému spôsobu, ktorý preferujeme aj v našom Go Create Performance Centre. Tým je zvýšenie svojho denného energetického výdaja pri zachovaní vášho denného energetického príjmu. Čiže pri rovnakom počte prijatých kalórií za deň sa začnete venovať fyzickým aktivitám.


Žiadne výrazné kalorické znižovanie a obmedzovanie. Kardio podľa chuti, preferencií a možností (beh, plávanie, bicyklovanie, turistika, alebo aj prechádzka), silový tréning (vlastná váha, posilňovňa, crossfit) a začnú sa diať zázraky. Začnete chudnúť bez „jojo efektu“ a to dokonca svojím pričinením. Žiadne zázračné tabletky na chudnutie, ale vaša životospráva a fyzický výdaj.


Niet lepšieho pocitu ako je pocit z dobre vykonanej „práce“. Zo športovania sa nadopujete aj hormónmi šťastia - endorfínmi, takže budete šťastní, hrdí a spokojní sami so sebou. Stačí len občas vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a po čase nakoniec zistíte, že taká komfortná ani zďaleka nebola.


V skratke si treba dôkladne vyskladať svoj denný príjem a jedálniček tzn. zaradiť dostatočný príjem bielkovín, zeleniny, ovocia, zdravých tukov, nebáť sa komplexných sacharidov, dať pozor na príjem vlákniny a na pitný režim. Zo športovej stránky si treba vybrať akékoľvek kardio a silový tréning, hlavne také, aby vás aj bavilo. Nemalo by to totiž žiadny význam, nútiť sa nasilu do niečoho, čo vás nebaví a z duše to nenávidíte.


Dosť bolo ale mudrovania a prejdime k tomu ako Vám s chudnutím pomôžeme v našom centre.

Z našich dlhoročných športových a pracovných skúseností dobre vieme, že keď ľudia začnú so športovaním, tak to na začiatok hneď prepália. To znamená, že buď športujú veľa (hodín, kilometrov, tréningov), alebo športujú príliš intenzívne (rýchlo) a tiež často. Ako sa správnu intenzitu tréningu sa dočítate tu.


Je logické, že keď so športovaním začnete, telo sa na danú záťaž musí pomaly adaptovať a nie deň čo deň páliť kalórie, aby čo najrýchlejšie schudlo vysnívaných 5kg. Takýto prístup môže veľmi rýchlo viesť k narušeniu imunitného systému. Telo sa začne brániť, prichádzajú choroby, pretrénovanie a následná nechuť k pohybu.


Ľudia sa hýbu, ale nevedia v akej intenzite by mali pri chudnutí športovať. Pre niekoho sú to detaily, ale určite viacerí poznáte ten pocit, keď pravidelne športujete, dokonca máte aj dobrú životosprávu, ale schudnúť sa vám nedarí.


spiroergometria

A pritom je to také jednoduché. Pomocou SPIROERGOMETRIE na bežeckom páse alebo na bicyklovom ergometri vieme každému individuálne presne určiť, pri akej intenzite má maximálne spaľovanie tukov a koľko kalórií vie pri nej aj spáliť. Každý človek a zároveň aj jeho metabolizmus je iný, takže to čo platí pre jedného, nemusí platiť aj pre druhého. Niekto sedí celý deň iba v kancelárii a niekto športuje aj dvojfázovo, tak nemôžu mať rovnaký metabolizmus, tzn. že hodnoty pre chudnutie budú úplne rozdielne.


Po absolvovaní SPIROERGOMETRIE vám dáme návod ako a koľko športovať, ako ešte zlepšiť vaše spaľovanie tukov, ako to zbytočne neprepáliť a veľa ďalších dôležitých rád.


Nebojte sa, SPIROERGOMETRIA nie je iba pre športovcov.

Veríme, že sa nám podarilo aspoň trochu vás inšpirovať, pomôcť vám na vašej ceste k vysnívanej postave a zároveň vám prajeme veľa síl, odhodlania a pevnej vôle. V prípade akýchkoľvek otázok nám napíšte na gcp@go-create.sk a chudnite spolu s nami efektívne, s rozumom a pod dohľadom odborníkov.

Recent Posts

See All
bottom of page