top of page
  • admin

Ako trénovať po prekonaní COVID-19?

Updated: Oct 25, 2023

Prekonali ste COVID-19 a chcete nabehnúť opäť do tréningového procesu? Na čo si dať pozor, aby ste sa vyhli možným komplikáciám.


Skončila vám karanténa, cítite sa už relatívne dobre. Napriek tomu pri záťaži, môžete pociťovať svalovú slabosť a stuhnutosť kĺbov, zvýšenú únavu a nedostatok energie, dýchavičnosť a vyššia srdcová frekvencia, žalúdočné problémy, nechuť do jedla a mnoho ďalších. Každý z nás je individuálny a preto je potrebné počúvať svoje telo.



U športovca bez príznakov


Ak športovec, či už hobby, výkonnostný alebo profi, preruší na 2 týždne akúkoľvek fyzickú aktivitu, má to samozrejme vplyv na jeho výkon na aeróbnej aj anaeróbnej úrovni. S tým súvisí aj pokles VO2 max, kde odborné zdroje uvádzajú pokles kondície až o 10% za každý týždeň. Táto strata sa viac prejaví v aeróbnej a silovej vytrvalosti ako na maximálnej rýchlosti resp. sile.


Prerušenie tréningového procesu počas karantény má vplyv aj na pohybový aparát. Mení sa tonus svalov, svaly sa stávajú menej pružné a zvyšuje sa riziko vzniku zranenia pri návrate.

Dôležité je mať na pamäti, že aj počas iných vírusových infekcií pri intenzívnom cvičení môže prísť k zhoršeniu stavu, pravdepodobne to bude platiť aj pre COVID-19 a je určite vhodné sa zdržať akéhokoľvek intenzívneho kondičného tréningu aspoň na 2 týždne.


Do tréningového procesu sa vracajte veľmi pomaly a po ukončení karantény je vhodné začať na 50% zvyčajnej intenzity. Sledujte a počúvajte svoje telo, či sa neobjavia akékoľvek príznaky.



Pýtate sa čo konkrétne sledovať?


Väčšina športovcov si hovorí, sme mladí, zdraví, dodržiavame zdravý životný štýl a prekonali COVID-19 len s miernymi príznakmi. Štúdie však preukázali zvýšené riziko zhoršenia stavu pri infekcii dolných dýchacích ciest, a preto odporúčajú návrat k aktivite najskôr 7 dní po vymiznutí príznakov.


Ak ste mali príznaky infekcie horných dýchacích ciest (nádcha, kýchanie, kašeľ, bolesť v krku), lekári odporúčajú vyhodnotiť schopnosť športovca behať 10 min. Ak sa počas tohto intervalu nezmení jeho stav, môže nastať postupný návrat k nízkej až strednej záťaži do 80% z maxima.


Ak ste mali príznaky v oblasti hrudníka (stiahnutý hrudník, pretrvávajúci kašeľ, nevoľnosť, vracanie, bolesti svalov), dajte si oddych kým príznaky nevymiznú.


Mnoho ľudí si neuvedomuje, že COVID-19 môže mať vplyv aj na váš kardiovaskulárny systém a s ním súvisiace komplikácie. Môže ísť o hypertenziu, arytmie, myokarditídu, akútne poškodenia srdca, akútny infarkt myokardu, srdcové zlyhanie,...


Dáme si aj trochu zo štatistiky – u 8-12% pacientov bolo hlásené poškodenie srdca.


Myokarditída (zápal srdcového svalu) je jedna z hlavných príčin náhlej srdcovej smrti spojenej so športom u športovcov do 35 rokov. A aké sú príznaky? Únava, malátnosť, znížený výkon, bolestivosť svalov alebo vyššia pokojová srdcová frekvencia. Tu je potrebné počkať 3-6 mesiacov s návratom k tréningovému procesu.


Ak si chceš byť istý, že si v poriadku a si pripravený nabehnúť do tréningu, je potrebné absolvovať spiroergometrické vyšetrenie. U nás v centre ťa do záťaže pustíme, až keď nám dá kardiológ „ZELENÚ“.

466 views

Recent Posts

See All
bottom of page