top of page
  • admin

Čo je detréning a ako sa prejavuje.

Updated: Oct 25, 2023

Detréning je opakom tréningu, vďaka ktorému ste fit. Bez stresu z tréningu telo alokuje zdroje inde a vaše atletické schopnosti klesajú.


Kedy dochádza k detréningu?


Detréning nasleduje po akomkoľvek znížení tréningového stresu. Regenerácia a odpočinok sú žiaduce, ale dlhodobé prerušenie tréningu môže mať negatívny dopad. Ako môžete vidieť na obrázku, ku koncu obdobia bol prerušený tréning a automaticky nasledoval pokles kondície.



Čo sa deje v tele počas detréningu? Znižuje sa váš srdcový výdaj a aeróbna účinnosť, čím sa znižuje VO2max a FTP. Zásoby glykogénu sa rýchlo míňajú, čo má za následok oslabovanie svalov.


Ako rýchlo dôjde k detréningu? Dochádza k nemu približne rovnako rýchlo ako k nárastu výkonnosti pri tréningu, pričom špičková kondícia odchádza rýchlejšie ako základná kondícia. K výraznému poklesu kondície môže dôjsť už za pár týždňov.


Ako môžete predísť detréningu? Jeden alebo dva tréningy týždenne môžu dočasne zabrániť detréningu resp. zmierniť výrazný pokles. Športovcom s dlhšou tréningovou históriou nedochádza k poklesu výkonnosti tak rýchlo a majú oveľa rýchlejší návrat.


Rovnováha medzi detréningom a odpočinkom je veľmi dôležitá. Každý športovec potrebuje odpočinok, ale určité kľúčové tréningy a udržiavanie kondičky aj mimo sezóny vedia byť obrovským prínosom, najmä pre športovcov bez dlhoročných skúseností. Meranie s mySASY môže byť veľkým prínosom, nakoľko vie vyhodnotiť, na akú záťaž je vaše telo pripravené a na základe hodnôt HRV viete efektívne trénovať, ale aj regenerovať.


Viac o mySASY a čo vlastne HRV je, sa dočítate v predchádzajúcom článku.

383 views

Recent Posts

See All
bottom of page