top of page
  • admin

Čo by si mal vedieť, keď chceš začať s behom

Každý jeden začiatok je ťažký. V prípade, že s behom iba začínate, je dôležité, aby ste dodržiavali určité zásady. Týmito zásadami predídete zraneniam, pretrénovaniu a beh si budete užívať a bude vás baviť.


Viazanie šnúrok na teniske

1. Dôležité si je dať vyšetriť pohybový aparát, aby ste tak rýchlo ako začnete, aj neskončili. Buď vyhľadajte dobrého fyzioterapeuta, ktorý posúdi, akú záťaž sú schopné vaše svaly a kĺby vydržať, povie vám, čo je oslabené a ako je správne dané partie posilniť. Existuje však aj unikátna Run3D diagnostika, ktorá sleduje viac ako 25 pohybových parametrov, ktoré nemá šancu voľným okom ani fyzioterapeut zachytiť. V reálnom čase sú dané parametre vyhodnocované systémom a fyzioterapeut vie s vami pracovať priamo na páse v pohybe. Na základe tohto vyšetrenia budete presne vedieť, čomu je potrebné sa popri behu ešte venovať.


2. Zo začiatku je vhodné si nechať poradiť trénerom, aby vám vypracoval tréningový plán, ktorý vnesie do vášho pohybu pravidelnosť. Ak chcete začať sami dôležité je nepreháňať to v začiatkoch ani rýchlosťou ani vzdialenosťou. Je potrebné začať a postupovať krok po kroku. Začnite pekne pomaly, čím si vybudujete základnú vytrvalosť (všeobecnú kondíciu), ktorú najviac potrebujete a najviac z nej budete ťažiť. Začnite behom, pri ktorom sa dokážete rozprávať. V prípade, že to nezvládnete, nehanbite sa a začnite striedaním behu a chôdze, prípadne rýchlejšími prechádzkami a časom prejdete aj k súvislému behu. Pravdepodobne sa vám takéto tempo behu nebude páčiť a bude sa vám zdať pomalé, ale buďte trpezliví. Myslite na to, že treba najprv postaviť základy, však ani dom nezačnete stavať od strechy. Podľa aktuálneho fyzického stavu aj športovej minulosti si prispôsobte aj dĺžku trvania behu. Pokojne začnite 20 – 30 min a dĺžku postupne predlžujte. Radšej menej a pravidelne, aby aj svaly, šľachy a kĺby si zvykali postupne na pravidelný pohyb. Ako na správnu intenzitu tréningu?


3. Majte motiváciu. Zapisujte si svoje behy do bežeckého denníka alebo použite dostupné aplikácie, kde môžete sledovať svoje zlepšenia resp. si stanovovať motivačné ciele. Veľmi dobrou motiváciou je nájsť si bežeckého partnera alebo trénera, s ktorým budete absolvovať tréningy, prípadne sa pridajte do bežeckej skupiny. Zo začiatku je totiž veľmi ľahké beh predčasne vzdať. Beh v skupine vám pomôže tieto začiatočné nástrahy prekonať. Striedajte svoje trasy behov a stále sa nesnažte silou mocou svoje behy rapídne predlžovať. Na rôznorodý tréning (tempový, intervalový, fartlek, atď.) tiež príde čas, nebojte sa.


4. Po určitom čase a vybudovaní základnej vytrvalosti (cca 2-3 mesiace) by sme každému bežcovi odporučili spraviť si základnú vstupnú diagnostiku – Spiroergometriu. Na základe výsledkov uvidíte, na čom momentálne výkonnostne ste, naučíme vás efektívne trénovať, nastavíme vám tréningové zóny a tiež si vysvetlíme ako vám pracuje metabolizmus. Či už chcete schudnúť, posunúť svoju výkonnosť alebo sa len dozvedieť niečo nového, tak Spiroergometrie sa netreba báť. O tom je však samostatný >> článok <<.


Po absolvovaní Spiroergometrie si budete vedieť presne nastaviť svoje ciele krok po kroku, tak aby ste sa postupne prebehali aj k vyšším metám...


Tak obujte tenisky, čakáme vás...

Recent Posts

See All
bottom of page