top of page
  • admin

Počuli ste už o mySASY a meraní HRV?

Updated: Oct 25, 2023


HRV je skratka "Heart rate variability", teda variabilný rytmus srdca. Keď je niečo variabilné, je to zlé? Nebolo by lepšie mať variabilitu pokiaľ možno stabilnú, najlepšie strojovo presnú?



Ak budeme napríklad uvažovať o tepovej frekvencii 60 tepov za minútu, potom by mal byť každý úder srdca trvať 1 sekundu, ako stroj. Ale reálne náš tep kolíše a môže to vyzerať tak, že prvý úder srdca je za 0,95 s, druhý za 1,01 s, tretí za 1,11 s, štvrtý za 0,98 s atď. Tejto nestabilite sa hovorí HRV.


Vedeli ste, že ľudský organizmus nesmie mať strojovo presný pulz? Naopak, čím viac je rytmus srdca variabilnejší, tým zdravšie je fungovanie autonómneho nervového systému (ANS) v našom tele, ktorý je príčinou toho všetkého. HRV včasne a citlivo reaguje na prechod medzi zdravím a chorobou, príp. medzi únavou a regenerovaným stavom.


Zmeny HRV od bežného priemeru určujú schopnosť prispôsobiť sa daným podmienkam. Preto je nám zo všetkých strán doporučovaný aeróbny pohyb, ktorý preukázateľne zvyšuje HRV, teda celkovo zlepšuje zdravotný stav jedinca.


Na to, aby sme všetko uviedli na pravú mieru, je potrebné si povedať aj o autonómnom nervovom systéme. Prečo? Zaslúži si veľkú pozornosť, pretože to je on, kto ovplyvňuje variabilitu, ktorú s mySASY meriame a vďaka nej možno všeličo odhaliť. Autonómny nervový systém, nie je ovládaný vôľou človeka, ale sám reaguje na vonkajšie podnety a snaží sa fungovanie organizmu prispôsobiť daným podmienkam.


Táto časť nervového systému má navyše tzv. sympatickú a parasympatickou zložku. Sympatikus pripravuje organizmus na akciu, parasympatikus naopak vedie telo k pokoju. Obe zložky by mali byť v rovnováhe. Niektoré práce uvádzajú pomer 4: 6, 5: 5 alebo 6: 4.


Pre lepšie pochopenie si vezmeme ako príklad srdce a dýchanie. Keď srdcový sval vytlačí krv von, vykoná prácu - akciu, pôsobí v tú chvíľu sympatická zložka. Pri uvoľnení srdcového svalu pôsobí prevažne parasympatická zložka. Pri nádychu pôsobí sympatická zložka, pri výdychu parasympatická. Môžete si to skúsiť s vašimi hodinkami – ľahnite si a zhlboka dýchajte a pozorujte, ako sa tep pri nádychu zrýchľuje, pri dlhom výdychu sa spomaľuje.


Čo všetko môže ovplyvniť HRV?

  • Fyziológia daného človeka – vek, váha, pohlavie, stavba tela

  • Životospráva

  • Spánok

  • Psychický stres

  • Športový tréning

  • Nadmorská výška

  • A mnoho ďalších


Na čo sa táto metrika využíva a prečo je nielen pre športovcov taká dôležitá?


Ráno sa zobudíte, pozriete sa do tréningového plánu a aj napriek tomu, že ste dobre nespali, včera ste mali vyčerpávajúci deň v práci a cítite sa pod psa, idete si odtrénovať ťažký intervalový tréning. Vysoké tepy vám už po rozkluse povedia, že to nepôjde. Ľudia si však povedia, zatnem zuby a odtrénujem čo mám predpísané. Myslíte si, že takýto tréning má pozitívny efekt alebo nie?


Odpoveď je jednoduchá. Nie, nemá. Oveľa väčší prínos má tréning, ak ste zregenerovaní, máte správne zvolenú záťaž v daný deň s prihliadnutím na skôr spomínané faktory.

A práve tu vstupuje na scénu mySASY. Chcete trénovať efektívne a zbytočne netlačiť na pílu ak nemusíte a naopak pritlačiť vtedy keď môžete?


MySASY sleduje práve pripravenosť autonómneho nervového systému na záťaž a dá vám odpoveď na otázku, aký tréning by ste mali zvoliť. Či pôjde o ťažší tréning, budovanie základnej vytrvalosti, alebo len o aktívnu regeneráciu. S mySASY sa naučíte počúvať vlastné telo a zbytočne ho nevyčerpávať ešte viac, keď už vyčerpané je a potrebuje skôr regenerovať.


Ako prebieha meranie a prečo je dôležitá pravidelnosť v meraní?


Každý si nájde svoju rannú rutinu. Meranie trvá v skrátenom meraní okolo 5 min a v klasickom okolo 15 min. Nasadíte si hrudný pás od mySASY, spárujete s aplikáciou a riadite sa jej pokynmi „ľah – stoj – ľah“. Po skončení merania vyplníte pár základných údajov o vašom predchádzajúcom dni a výsledok merania vám ukáže ako na tom ste spolu so slovným hodnotením a slovným odporúčaním na daný deň.


Čím bude pribúdať viac a viac meraní, budete mať možnosť sledovať v nich trendovosť, jednotlivé súvislosti a naučíte sa poznať svoje telo. Pretože napríklad aj neskorá večera, môže mať vplyv na váš spánok, čo má následne vplyv aj na samotnú regeneráciu a ráno to uvidíte aj na výsledkoch mySASY.


Zaujal ťa článok a chcel by si začať aj ty s meraním HRV? Ak ste sa dočítali až sem, ponúkame vám možnosť vyskúšať si mySASY na 1 mesiac zadarmo a následne možnosť využiť 10% zľavu ako partnera mySASY a 30% zľavu na zakúpenie hrudného pásu. Buď pri objednávke zadáte zľavový kód „GCP30“ alebo použijete tento link - objednať mySASY .


Trénuj s nami efektívne a zdravo 😊

1,022 views

Recent Posts

See All
bottom of page