top of page
  • admin

Viete počas pracovnej doby správne regenerovať?

Updated: Oct 25, 2023

Je alarmujúce, že veľa zamestnancov počas pracovného dňa vôbec neregeneruje. Pri nepretržitej práci sú telo a myseľ ľahko preťažiteľné, čo zvyšuje celkovú únavu. Mali by ste sa preto naučiť, ako si robiť prestávky - aj menej ako minútová mikro-prestávka môže ponúknuť značné výhody.



Nedostatok prestávok ohrozuje pracovníkov na home office


Najčastejšie sa na pracovisku počas dňa prirodzene hromadia mikro-prestávky, keď narazíte na chodbe do kolegu alebo sa prechádzate z jednej zasadacej miestnosti do druhej. V rušný deň sú však ľahko zabudnuteľné, pokiaľ si to neuvedomíte. Rovnaký jav je viditeľný aj pri práci na diaľku, keď absentujú typické interakcie, stretnutia a pohyb.


Pri práci na diaľku by ste si mali organizovať a plánovať mikro-prestávky ešte systematickejšie ako predtým. Môžete si dokonca pomôcť pripomienkou v telefóne.


Aby mikro-prestávky skutočne fungovali, je tiež dobré si uvedomiť, kde sú v týchto chvíľach vaše vlastné myšlienky. Naozaj si myšlienky počas pracovnej úlohy dávajú pauzu od toho, čo vám leží na srdci?


Nemá zmysel premrhať prestávky na zverejňovanie alebo čítanie pracovných správ na sociálnych sieťach. Dobrým spôsobom je odtrhnúť na chvíľu zrak od obrazoviek alebo iných zariadení, aby ste svojmu mozgu poskytli chvíľu odpočinku.


Môžete napríklad:

  • Ísť na čerstvý vzduch – prejdite sa okolo domu alebo len chvíľu dýchajte na čerstvom vzduchu

  • Odstúpiť od stola, aby ste sa natiahli alebo vykonali nejaké krátke cviky.

  • Dopriať si kávu alebo ľahké občerstvenie mimo pracoviska.

  • Stačí, ak sa chvíľu budete pozerať z okna a sledovať okolie.

  • Vyskúšať dýchacie cvičenia. Zatvorte oči a niekoľkokrát sa zhlboka a pokojne nadýchnite.

77 views

Recent Posts

See All
bottom of page