top of page

Vieme ovplyvniť gény, ktoré sme podedili, správnou životosprávou?

Updated: Oct 25, 2023

Možno sa to stalo už aj vám, alebo niekomu blízkemu vo vašej rodine. Jeden krásny večer pozeráte úžasný seriál na jednom z našich super kanálov. V tom pocítite, že dnes nie je ten naj deň. Búši vám srdce, bolí vás hlava, cítite sa divne.



Pretože bývate so svokrou, ktorá má už svoj vek, siahate po jej tlakomeri, ktorý vám pomôže aspoň z časti vyriešiť záhadu, čo sa to dnes deje. Tlakomer bzučí a manžeta sa napína. Je to tu tlak 170/100. Už to nebude len svokra ktorá bude používať ten tlakomer. Najvyšší čas navštíviť „obvoďáka“, snáď vyrieši tie vysoké čísla.


Keď otvoríte dvere na čakárni zistíte, že nie len vy máte problém. Máte šťastie, sedíte v ambulancii priamo pred doktorom, ktorý ide vyriešiť váš tlak v priebehu 15 minút. Dostanete pár dobre mierených otázok a potom príde tá jedna, ktorá to všetko vyrieši. Má, alebo mal niekto v rodine vysoký tlak, vysoký cholesterol alebo nebodaj infarkt? Vaša odpoveď je, áno maminka aj otec majú vysoký cholesterol a vysoký tlak.


Doktorovi strašne odľahne a povie vám, no to sa nemôžete diviť to sú dedičné choroby. Predpíše vám lieky na zníženie tlaku. Aké ľahké že? Doktor utlmí príznaky. Tabletky budete jesť do konca života, ktoré majú aj vedľajšie účinky.



My sa u nás v centre snažíme hľadať príčinu. Pozrime sa na to, ako to je. Sme odkázaní na gény, ktoré sme zdedili a nemáme žiadnu moc nad tým, čo nám naši predkovia v génoch odovzdali? Máme pre vás dobrú správu. Vyzerá to nádejne a je dosť veľká pravdepodobnosť, že nemusíme byť odkázaní iba na našu rodinnú anamnézu. Tu je vysvetlenie:


  1. V našom tele neustále pracujú rôznorodé gény. Organizujú budovanie nevyhnutných štruktúr bielkovín, enzýmových dráh. Taktiež opravujú, obnovujú a niekedy dokonca aj ničia naše bunky na základe signálov, ktoré získavajú z okolia v danom momente.

  2. V tele máme 50 až 60 biliónov buniek. V každej jednej z nich sa nachádza kompletná formulácia DNA človeka vzpriameného. Približne 20 tisíc rozličných génov je uložených na DNA vláknach v každej bunke.

  3. Na gény sa môžeme pozerať ako na kolekciu ON/OFF spínačov pre budovanie molekúl bielkovín, ktoré ovplyvňujú každú časť a štruktúru tela.

  4. Gény sa „zapínajú“ alebo „vypínajú“ podľa signálov, ktoré získavajú z okolia. Môžeme ovplyvniť a optimalizovať prejav génov podľa toho čo jeme, ako cvičíme a podľa toho, akým životným štýlom žijeme.

  5. Gény nevedia, alebo lepšie povedané ich netrápi, či tieto signály z okolia podporujú, alebo kompromitujú naše zdravie. Oni len jednoducho reagujú na každý podnet, v snahe napomôcť k okamžitému prežitiu.

  6. Rodinné gény stanovujú stabilné dedičné črty, ako je farba vlasov, očí a pokožky. Dokonca aj predispozíciu obezity, srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny. Tak, ako aj atletický výkon, alebo hudobné, či matematické nadanie atď.


Negatívne rodinné predispozície môžu byť prekonané práve dodržiavaním životného štýlu, ktorý na základe evolúcie podporuje ten správny genetický prejav človeka vzpriameného. Tento náhľad je jeden zo základných bodov Health coachingu.


Takže netreba to vzdávať, ale naopak, je potrebné sa pozrieť na to ako žijeme, čo jeme, ako spíme a ako sa hýbeme. Ak neviete kde začať, sme tu pre vás, aby sme vám pomohli zapnúť tie práve „spínače“.

101 views

Recent Posts

See All
bottom of page