top of page
  • admin

Čaro tréningových zón

Updated: Oct 25, 2023

Rýchla životná doba a rôzne motivačné citáty nás doslova nútia využiť svoj voľný čas na maximum. A to doslova. Vyťažiť z minima maximum. V tréningovej príprave vás ale tento prístup nakoniec po čase dobehne a vy spomalíte resp. budete stagnovať.



V prvom rade by ste sa mali najprv naučiť behať pomaly. Týmito zdanlivo ľahkými behmi si vybudujete určitú kondíciu a vytrvalosť, z ktorej budete počas pretekovej sezóny ťažiť. Taktiež po určitom čase môžete zaradiť aj tempové behy a časom aj všeobecne veľmi populárne intervaly.


Tieto rýchlostné tréningy by ste však mali absolvovať až po tréningu základnej vytrvalosti, aby ste ich logicky mali aj z čoho behať. Základná vytrvalosť vás pripraví na tréning vo vysokej záťaži. Telo vďaka nej nebude pretrénované, ale dostatočne aktivované a následná príprava vo vyššej intenzite bude veľmi efektívna.


U nás v Go Create Performance Centre keď vidíme, že bežci behajú takmer celú zimu aj intervaly, tak sa len pousmejeme. Vieme, že je to momentálne veľmi populárne a rozumieme, že behať v hale v kraťasoch na rozdiel od poctivej objemovej prípravy v zime má určité výhody. Neberte nás v zlom, ale prvé preteky bývajú cca začiatkom Apríla a na to tie intervaly hneď od Novembra naozaj nemusíte behať.




V takýchto prípadoch bývajú prvé pretekové výsledky naozaj na dobrej úrovni, avšak časom vaša výkonnosť rapídne klesá, prípadne príde po čase aj k známemu bežeckému vyhoreniu.

To prichádza najčastejšie z dlhodobého nevhodného rýchlostného, alebo objemového zaťaženia. Taktiež treba brať do úvahy aj rozloženie vášho tréningového zaťaženia z hľadiska objemu a intenzity. V jednoduchosti pomerom, cca 80:20, by mala prevládať nižšia intenzita.


Práve preto je pre Vás dôležité zistiť, čo je pre váš organizmus ešte nízka intenzita a čo už stredná, alebo vysoká. Nie je to žiadna veda, len si treba správne nastaviť svoje tréningové zóny. A konkrétne presne tie vaše vám všeobecné vzorce, alebo moderné hodinky na základe rôznych algoritmov neurčia naozaj úplne presne.


Jeden z najčastejších úkazov vidíme v tom, že bežci trénujú iba v stredných a vyšších intenzitách. Zo začiatku síce príde k rapídnemu výkonnostnému a časovému zlepšeniu, ale ako rýchlo prišlo k zlepšeniu, rovnako rýchlo príde aj k zhoršeniu parametrov.


Keďže pre telo je takáto príprava veľmi unavujúca a náročná na regeneráciu, tak okrem zhoršenia výkonnostnej stránky príde aj k zníženiu aeróbnej kapacity, oslabeniu imunitného systému, veľkej svalovej únave a prípadne aj k rôznym zraneniam a to hádam nechcete.


Týmto sme Vás nechceli vystrašiť, resp. odradiť od rýchlostných tréningov, avšak pokiaľ chcete trénovať naozaj efektívne, tak je veľmi dôležité zistiť čo najpresnejšie vďaka individuálnej Spiroegometrii svoje tepové zóny a mať dobre určený aeróbny aj anaeróbny prah.

228 views

Recent Posts

See All
bottom of page