top of page
  • admin

Čo je spiroergometrické vyšetrenie a na čo slúži?

Updated: Jun 29, 2023

Spiroergometriou sa označuje funkčné vyšetrenie na cyklistickom ergometri, kde sa zaťaženie meria vo fyzikálnych jednotkách (wattoch) alebo na bežeckom páse, kde sa zaťaženie meria rýchlosťou behu (km/hod), prípadne pridaním príslušného stúpania (%). Prostredníctvom testovania sledujeme zmeny v organizme, hlavne výmeny dýchacích plynov, ventilácie, parametrov metabolizmu a krvného obehu. Konkrétnejšie stanovenie pokojovej spotreby kyslíka (O2), ANP (anaeróbneho prahu), AP (aeróbneho prahu) a VO2 max (maximálnej spotreby kyslíka) priamou metódou na základe analýzy vydychovaného CO2 a vdychovaného (spotrebovaného) O2.


spiroergometria


Prečo sa nechať otestovať? Nestačí len športovať? 😊


Samotná spiroergometria nám povie hlavne o našich výkonnostných a fyzických parametroch. Neoddeliteľnou súčasťou pred absolvovaním spiroergometrie by však malo byť aj absolvovanie EKG, ktoré odporúčajú aj samotné diagnostické centrá.


EKG je totiž jedným z najčastejších spôsobov, akým lekári odhaľujú rôzne ťažkosti spojené s našim najdôležitejším orgánom – srdcom, a preto ho netreba brať na ľahkú váhu. Väčšinou sa používa na potvrdenie alebo vylúčenie ochorení súvisiacich s kardiovaskulárnym systémom.


Lekári ho odporúčajú napríklad pri nepravidelnom či príliš vysokom tepe, dýchavičnosti alebo vysokom krvnom tlaku. Taktiež sa používa aj v núdzových situáciách, napríklad pri bolestiach na hrudníku alebo pri podozrení na infarkt, ktorého predzvesťou je aj bolesť žalúdka vystreľujúca do ramien a chrbta, pocit tlaku na hrudi či závraty. Niekedy ho preventívne zo zdravotného hľadiska absolvujú aj pacienti s výskytom srdcových chorôb v rodine, obézni ľudia či fajčiari.


Z tohto všetkého vyplýva, že absolvovanie EKG pred spiroergometriou by malo byť doslova nevyhnutnosťou a pravidlom. Avšak väčšina základných spiroergometrických vyšetrení bohužiaľ neponúka EKG ako súčasť základného balíka alebo dokonca vôbec.


Naše Go Create Performance centrum ponúka v rámci oboch balíkov SPIROERGOMETRIA PREMIUM aj SPIROERGOMETRIA PREMIUM PLUS všetko v jednom. Absolvujete analýzu telesného zloženia, kľudovú spirometriu, kľudové EKG, spiroergometriu na bežeckom páse alebo cyklistickom ergometri. V prípade balíka PREMIUM PLUS vám na záver naši odborníci vysvetlia všetky namerané výsledky. Dostanete kompletnú službu na jednom mieste s plnou sumou informácií, ktoré potrebujete vedieť k zvoleniu efektívneho tréningu.


EKG

Ako sa pripraviť na samotné testovanie?


Spiroergometriu je možné absolvovať iba v dobrom zdravotnom stave a bez choroby. V prípade skončenia choroby odporúčame počkať ešte 1-2 týždne a až následne absolvovať záťažové testy.

  • Pred spiroergometriou je vhodné 24 hod. nešportovať, prípadne absolvovať iba krátku fyzickú aktivitu v nízkej intenzite.

  • Je potrebné si priniesť oblečenie (kraťase, tričko, ženy športovú podprsenku), čisté tenisky a hygienické potreby do sprchy po teste.

  • Čo sa týka jedla pred testovaním – stravujte sa tak, ako ste zvyknutí pred fyzickou aktivitou - aby vám test neukázal skreslené metabolické údaje.


Spiroergometria PREMIUM PLUS (90 min.) – čo zahŕňa a ako prebieha


  1. Kompletná analýza telesného zloženia tela na osobnej váhe Tanita RD 545 telesný a vnútorný - viscelárny tuk, svalová hmota, hmotnosť kostí, percento vody v organizme, bazálny metabolizmus, metabolický vek.

  2. Kľudová spirometria - základné zistenie funkcie pľúc, kde počas testovania v stoji a v kľude dýchate do spirometra, ktorý meria prietok – objem vzduchu smerom do a von z pľúc. Test dokáže okrem namerania hodnoty vitálnej kapacity pľúc objaviť aj prípadný pľúcny problém.

  3. Kľudové EKG - ide o neinvazívny test na kontrolu srdcovej frekvencie a elektrických signálov. Na tele a hrudníku máte pripevnené elektródy, ktoré zaznamenávajú elektrické signály srdca. Následne ich online vyhodnotí náš kardiológ a povie, či môže ísť klient do záťaže.

  4. Spiroergometria na bežeckom páse alebo bicyklovom ergometri - stupňovaný záťažový test (ramp test), kde sa počiatočná rýchlosť volí podľa športovej výkonnosti alebo vlastných požiadaviek. Podľa základného protokolu sa záťaž začína na bežeckom páse od 5 km/h, pričom sa každú minútu zvyšuje rýchlosť o 1 km/hod. Pri bicyklovom ergometri sa záťaž začína na 50 wattoch a každú minútu sa pridáva 15 wattov. Záťaž sa zvyšuje tak dlho, pokiaľ ste schopný akceptovať danú rýchlosť tj. do vášho maxima resp. subjektívneho vyčerpania. V prípade bicyklového ergometra si záťaž ukončíte jednoducho a to tým, že prestanete šľapať resp. točiť pedálmi. Počas testu na bežeckom páse je potrebné prichytiť sa zábradlia a zoskočiť nohami na okrajovú časť bežeckého pásu. Pri behu na bežeckom páse, predovšetkým pri vyšších rýchlostiach, má veľa ľudí prirodzený rešpekt a mierne obavy. Nie je však potrebné sa ničoho báť, nakoľko máme k dispozícii priestranný a komfortný bežecký pás najvyššej kvality aj so závesným systémom pre prípad, že by ste nevedeli sami ukončiť test zoskočením na stranu. Po ukončení záťaže nasleduje ešte fáza zotavenia v kľude, kde budete iba vydychovať do masky, pričom budeme sledovať rôzne parametre a schopnosti regenerácie.

  5. Individuálna konzultácia a interpretácia, kde vysvetlíme všetky namerané hodnoty z osobnej váhy, kľudovej spirometrie, spiroergometrie a následnej regenerácie, trvá približne 30 minút.

  6. Možnosť zakúpiť opakované porovnávacie testovanie so zľavou do 6 mesiacov od posledného testovania.


Máte výsledky, ale viete ich reálne aj využiť?


Jedným z dôležitých bodov spiroergometrie je interpretácia jej výsledkov. Na základe nich následne viete nastaviť adekvátny tréning podľa špecifických potrieb vybraných športových odvetví a potrieb športovca alebo jednotlivca. Spiroergometria PREMIUM PLUS vám zaručí individuálnu konzultáciu, kde si vysvetlíme všetky namerané hodnoty.


Z našich dlhoročných skúseností s výkonnostným športovaním a so samotnými spiroergometriami, vám okrem detailnej interpretácie výsledkov taktiež odpovieme na všetky vaše otázky.


Po absolvovaní kompletného testovania všetky výsledky získate v prehľadnej tlačovej aj elektronickej podobe, vrátane celkového zhodnotenia stavu voči športovcom a obecnej populácii, vysvetliviek k jednotlivým parametrom a navrhnutému odporučeniu k následnému tréningu a cieľom jednotlivca.

Na záver zostáva už iba posledný krok – objednať sa na Spiroergometriu >>> objednajte sa ONLINE.


Autor: Go Create Performance

Recent Posts

See All
bottom of page